Wat is er nu wanneer verplicht?
De verplichting om over een EPC NR te beschikken, zal stap voor stap verscherpen tot elke grote niet-residentiële gebouweenheid in 2026 over een EPC beschikt, ook zonder dat het overgedragen of verhuurd wordt.
Onderstaand de milestones die de Vlaamse overheid gezet heeft met betrekking tot het EPC NR:
- Vanaf 1 januari 2023 moet elke niet-residentiële gebouweenheid bij verkoop, bij erfpacht, bij opstalrecht of bij het afsluiten van een nieuw huurcontract verplicht over een EPC NR beschikken.
- Vanaf 1 januari 2024 moeten alle gebouweenheden van publieke gebouwen en overheidsgebouwen beschikken over een EPC voor niet-residentiële gebouwen. Voor publieke gebouwen met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan 250 m² geldt bovendien een uithangplicht.
- Vanaf 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte groter dan of gelijk aan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht overdracht of verhuur.
- Vanaf 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht verkoop (en andere overdrachten) of verhuur.
Hoe verkrijg je een EPC-NR label?
Een energiedeskundige type D moet de volgende stappen ondernemen voor het opmaken van een EPC-NR certificaat:
- Informatie verzamelen over het gebouw, zoals de afmetingen, de bouwconstructie, de gebruikte materialen, het verwarmingssysteem en de ventilatie, evenals over het energieverbruik, zoals de facturen van de energieleverancier.
- Opstellen van een energieaudit om de energieprestaties van het gebouw te bepalen. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de isolatie, de luchtdichtheid, het verwarmingssysteem, de ventilatie en het gebruik van verlichting en apparaten.
- Berekening van de energieprestatie: Op basis van bovenstaande verzamelde gegevens. Hierbij wordt gebruik gemaakt van specifieke software en rekenmethodes.
- Opstellen van het EPC rapport: Dit rapport bevat onder andere een overzicht van de energieprestaties van het gebouw, de CO2-uitstoot, aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen en de geldigheidsduur van het EPC.
- Registratie van het EPC in een centrale database van de Vlaamse overheid en de overdracht van het rapport aan de eigenaar of gebruiker van het gebouw.
- Energieadvies verlenen: Naast het opstellen van de EPC-score en het EPC-label heeft de energiedeskundige type D een adviserende rol. Hierbij wordt de opdrachtgever geïnformeerd over de potentiële maatregelen die genomen kunnen worden en welke impact dat heeft op de energieprestatie van het gebouw en het aandeel hernieuwbare energie.